مرجع درسی دانش آموزان

مکانی برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

مرجع درسی دانش آموزان

مکانی برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

عدم تمرکز حواس یکی از مسائل مهمی هست که افراد مختلف به ویژه دانش آموزان با آن روبرو هستند.چه بسا کسانی که در درس خواندن و مطالعه دچار مشکل میشوند ولی بین دلایل مختلف به دنبال منشا مشکل و راه برطرف کردن آن میگردند.در این مطلب شما با دلایل عدم تمرکز و راه حل های آن آشنا میشوید.ویژگی این این است که مخاطب این مطلب دانش آموزان هستند.در ضمن این مطلب را از سایت گروه آموزشی نام در اختیار شما قرار گرفته.

چند روز پیش توی یکی از جلسات مشاوره ، یکی از بچه ها سوالی رو مطرح کرد که دیدم  میتونه این پرسش اساسی خیلی از شما ها باشه.همون موقع تصمیم گرفتم که پاسخم توی اون جلسه رو به تفضیل در اینجا هم مطرح کنم تا شما دوستان عزیز هم بتونید ازش استفاده کنید.

شاید گره گشای مشکل یکی از شما عزیزان باشه،انشاالله.

 

حالا سوال این دوستمون چی بود؟؟!  :-) 

 

- من موقع خواب و مطالعه خیلی به صداهای اطرافم توجه میکنم و باعث میشه نتونم خیلی خوب بخوابم یا حتی درس بخونم…کلا تمرکز ندارم .

ببخشید راه حل این مشکل من چیه؟؟؟ :cry:

 

این تظاهرات رفتاری مثل *سرکلاس حواسم پرت میشه ، *همش توی گذشته و آینده ام ، *حواسم همش پرت صداهای اطرافم میشه و امثال این ها ، نشون گر اینه که با مشکل عدم تمرکز حواس مواجهید.

بسیاری از محصلان و دانش آموزان در زمان های مختلف این مشکل رو تجربه کردن ولی اصلا جای نگرانی نداره چون با توکل به خدا ، اراده و تلاش و به کار بستن راهکار های مناسب میتونید بر این مشکل غلبه کنید.

من برای کوتاه مدت پیشنهاد میکنم که با فعالیت هایی تمرکز دورنی خودتونو افزایش بدید تا از تمرکز روی صداهای اطراف باز بمانید.

مثلا از شمارش معکوس در هنگام خواب استفاده کنید ، وسیله ای مثل پنبه در گوشتون قرار بدید یا به اطرافیانتون گوشزد کنید که مزاحمت های صوتی رو کمتر کنن! ، زمان مطالعه با یادگیری فعال و فرو رفتن توی بطن ؛ درس سعی در افزایش تمرکز داشته باشید.

البته یادتون نره که بی توجهی به مزاحمت های محیط و حساسیت نشون ندادن روی اون ها میتونه خیلی موثر باشه ، چون هرچی این حساسیت شما روی این اتفاق ها بیشتر باشه مزاحمت های اونا بیشتر حس میشه.

ضمنا یه راه دیگه تمرکز این هست که هنگام خواب تمام توجهتون رو روی یه صدا از محیط بذارید ؛ مثلا صدای رد شدن ماشین یا تیک تاک ساعت یا یه چیز مشابه.توجه مدارم به یک نوع صدا تمرکزتون رو بالا میبره.

اما حالا اگر بخوایم کمی تخصصی تر به قضیه نگاه کنیم و بیشتر نگاهمون رو معطوف به تمرکز هنگام مطالعه بکنیم…

خب تمرکز در لغت به معنی تراکم،فشردگی مجموعه،چکیده و در اصلاح یعنی حفظ و نگهداری توجه روی یه موضوع معین.

همه توانایی تمرکز دارن یعنی کسی نمیتونه ادعا! کنه کاملا حواس پرته یا همیشه تمرکز حواس داره!

خیلی بدیهیه که تمرکز گاهی آسون و گاهی سخته واسمون.تمرکز روی موضوعاتی نیاز به تفکر و تجزیه و تحلیل دارن مشکله و روی موضوعاتی که جنبه تفریحی و سرگرمی دارن خب آسونه!

تمرکز حواس بستگی به میزان عوامل حواس پرتی داره.یعنی هرچی این عوامل مزاحم و مخل تمرکز بیشتر باشه توانایی حفظ تمرکز کمتر میشه و بالعکس.

حواس پرتی هم یا منشا ذهنی و درونی داره مثل غم،رنج،گرسنگی،تشنگی،شادی،ترس،سردرد و … و یا منشا بیرونی و محیطی داره مثل نور شدید یا ضعیف،صداهای ناهنجار،گرما و سرمای نامتعارف و … .

حالا میخواییم درباره ی روش های تقویت تمرکز حواس صحبت کنیم.

تمرکز حواس همگام مطالعه کلید اصلی و اساسی درک و فهم مطالب است.اگر موقع مطالعه با تمرکز حواس و توجه به مطلب بخونید قطعا فراموشی به حداقل میرسه.

حالا راهکار های تمرکز چیه :

۱- پیش‌بینی میزان مطلبی که قصد مطالعه اون را دارید و درنظرگرفتن زمان‌ معین براش تمرکزشما را افزایش می‌دهد.

۲- یادآوری تلاشهای موفق گذشته درزمینه یادگیری تمرکز شما رو هنگام مطالعه افزایش میده.

۳- در انجام کارهای جزئی روزمره هم سعی کنید تمرکز داشته باشید.کارایی مثل دقت در بستن بندکفش،شمردن پله‌ها و….

۴- قبل از شروع مطالعه نفس‌های عمیق بکشید.

۵- وقتی  تمرکز ندارید چشماتونو ببندید. موفقیت‌های آینده رو تجسم کنید و بعدش مجدداً مطالعه کنید.

۶- از تکنیک تارعنکبوت استفاده کنید: یعنی دقیقاً مثل عنکبوت که به ارتعاشات تارهای خودش حساسه و نسبت به هر ارتعاشی حساسیت نشون نمیده ، عمداً به عوامل مزاحم (سروصدا، باز و بسته شدن در و …) توجه نکنید.

۷- افکار سرگردان را در یک مسیر خاص قرار بدید، تمرکز داشتن به معنی تسلط بر افکار مزاحم نیست بلکه کنترل کردن اونهاس.

برگه‌ای کنار دستتون بذارید. هرزمان موقع مطالعه فکری ذهنتون رو مشغول کرد موضوع را فهرست ‌وار روی اون بنویسید و درطی شبانه ‌روز ساعتی رو بعنوان ساعت تفکر به فکر کردن درباره اون موارد اختصاص بدید، به این ترتیب موقع مطالعه فقط مطالعه می‌کنید و فکرتون منحرف موضوعات جانبی نمیشه.

۸- از روش تیک زدن موارد حواس ‌پرتی استفاده کنید. هرزمان هنگام درس خوندن فکرتون منحرف شد روی برگه ‌ای یه دونه تیک بزنید و بعد به خودتون بگید ”حالا اینجا باش“ و مجدد شروع به مطالعه کنید. اوایل شروع این تمرین ممکنه  تعداد تیک ‌ها زیاد باشه ولی بتدریج از تعدادشون کم میشه و این به معنی افزایش تمرکز شماس.

۹- مقدار مطالعه را متناسب و معقول انتخاب کنید. مطالعه فشرده و همراه با اضطراب تمرکز را کاهش میده.

۱۰- درمورد مطالعه دروس تناوب داشته باشید ؛ درسای تحلیلی و حفظی رو درکنار هم بخونید. مطالعه مداوم دروس تحلیلی یا حفظی تمرکزتونو کاهش میده.

۱۱- از کارای انجام نشده خودتون یه فهرست تهیه کنید و در اوقات استراحت اون هارو را انجام بدید ؛ داتشن چند فکر با هم و یا انجام چند کار با هم مخل تمرکزه.

۱۲- سعی کنید موقعیتهایی رو که در آنها نمیتونید تمرکز داشته باشید تجزیه و تحلیل کنید. احساسات خود را مورد بررسی قرار بدید و بدانید واقعاً چه عاملی افکارتونو پریشان میکنه.

۱۳- بین سختی انجام کار و میزان توانمندی خودتون تعادل ایجاد کنید. اگر سختی کار بیش از توان شما باشه ؛ دچار اضطراب میشید و اگر سختی کار کمتر از توانایی و مهارت شما باشه دچار احساس کسالت، خستگی و عدم تمرکز هنگام مطالعه می‌شید.

۱۴- شروع مطالعه از ساده به مشکل تمرکز را افزایش میده.

۱۵- خودتونو نسبت به محیط مطالعه شرطی کنید.

 ۱۶- استفاده از چراغ مطالعه باعث افزایش تمرکزتون میشه.

 ۱۷- استفاده از تکنیکای تندخوانی و تلاش برای برنگشتن چشم روی کلمه ی قبلی به افزایش تمرکزتون کمک میکنه.

 ۱۸- پیشخوانی و مطالعه ی اجمالی سرفصل ها و تیتر های درس باعث ایجاد تمرکز میشه.سعی کنید شروع مطالعتون با طرح یه سوال همراه باشه.

 ۱۹- در هنگام مطالعه حتما خلاصه نویسی کنید.(از طریق اون سه روش خاص!!)

 ۲۰- اگر تمرکز ندارید مطالعه رو اززمان های کم شروع کنید ؛ مثلا یک ساعت مطالعه رو به ۴ تا زمان ۱۵دقیقه ای تقسیم کنید و بین فواصل مطالعه استراحت رو فراموش نکنید.

 

 

خب تموم شد !! …. اون دوستمون که جوابشو گرفت و قرار شد توی جلسه ی بعدی نتیجه ی اجرای این راهکار ها رو اعلام بکنه…

شما دوست خوبم که این مشکلو داری…شک نکن…این کارای به ظاهر ساده رو انجام بده…نتیجه ی تغییر رو به تدریج احساس میکنی…تضمینی!!…منتظرم خبرای خوب تو هم هستم!…

منبع:سایت گروه آموزشی نام

نظرات  (۱)

۱۲ مهر ۹۳ ، ۲۰:۱۶ محمد محمدیان رباطی
واقعا عالی بود
ایشالله موفق وپیروز باشید
وبلاگ خیلی خوبی دارید خوشحال میشم از نظرات سازنده شما استفاده کنم
پاسخ:
خیلی ممنونم.نظر لطف شماست.
اومدم وبلاگتون.بسیار زیبا بود.انشاالله که باز هم ادامه داشته باشه این فعالیتتون.چون واقعا نیازه.
موفق باشید.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی